header photo

19.09.2010
Рассказать в: facebook В контакте Twitter LiveJournal

Виявилось, що фірма <<НЕРУМ>>, власник дельфінарію, самовільно захопила земельну ділянку, не маючи на неї жодних документів і самовільно звела споруду дельфінарія. Іншої на стільки зухвало зведеної споруди в Києві не існує. Згодом стало відомо про низку інших грубих порушень законодавства власниками цирку, а саме:

- Відсутність дозволу Міністерства природи на утримання в неволі морських тварин.
- Відсутність контакту тварин з природним середовищем, утримання в штучно приготованій солоній воді.
- Відсутність дозволу центрального органу виконавчої влади з питань ветеринарної медицини.
- Тимчасова заборона діяльності дельфінарія Міністерством охорони навколишнього природного середовища від 09.02.2010 р.
- Тимчасова заборона діяльності дельфінарія Міністерством охорони навколишнього природного середовища від 10.09.2010 р.
- Суб'єкти господарювання утримують та використовують морських тварин у видовищних заходах з порушенням вимог статей 7,8,25 Закону України <<Про захист тварин від жорстокого поводження>> та всупереч законам України <<Про тваринний світ>> та <<Про Червону книгу України>>.
- Закінчення оренди на дельфінів, які належать Науково-дослідному центру збройних сил України <<Державний океанаріум>>, якому <<НЕМО>> не віддає дельфінів.
- Зникнення двох дельфінів, на момент відкриття їх було 4 чотири особини (втім, що сталося з дельфінами, що перебувають у подібних умовах, здогадатись не складно).
- Будівництво дельфінарію НЕМО за адресою Проспект Академіка Глушкова здійснено без відповідного дозволу Державної архітектурно-будівельної інспекції, чим порушено вимоги статей 28,29 Закону України <<Про планування і забудову територій>>.

Усі матеріали, в яких було зафіксовано наведені вище порушення,відповідними інстанціями було передано до Генеральної прокуратури України. Втім, прокуратура проявляє незрозумілу бездіяльність щодо усіх цих звернень; за рік, що минув, прокуратура Голосіївського району не відреагувала на жодне (!) звернення з приводу грубого порушення власниками дельфінарію <<НЕМО>> вітчизняного законодавства.

Рік тому, після бійки, під час якої особа, що назвалась директором дельфінарія, яка напала на учасників акції, погрожувала деяким із них фізичною розправою. З приводу цього того ж дня, 19.09.2009 учасники акції зареєстрували в міліції заяви про побиття і погрози. Натомість досі з цього приводу постраждалі отримують відмови у порушенні відповідної кримінальної справи. Фрагмент нападу зафіксований на відео (у т.ч. чути погрози: http://www.youtube.com/watch?v=tUiA3inJZNE)

Цікаво, чим власники дельфінарію так зачарували прокурорів і слідчих, які впритул не помічають грубих порушень законодавства бізнесменами?
Власне, питання можна вважати риторичним. Як сказав один з працівників дельфінарію <<НЕМО>> у коментарі для газети <<Вечірній Київ>>: <<Нас все равно никто не закроет. Потому что это - Украина>>.

З вірою, що незабаром Україна стане вільною від дельфінаріїв,

Громадська кампанія проти комерційного використання дельфінів.

http://rescuedolphin.blogspot.com/